Desátý koncert - klub AMFORA (22.12.1999)


Venku mráz na červené nosy. Ne z pití, ani ty, co v manéži nosí Bolek Polívka. Ve vzduchu vůně sladkého cukroví, purpura, rolničky… a sakra, ještě jsem někomu zapomněl koupit dáreček. Dobrý čas. Myslím ten předvánoční. Dobrý na zastavení a na Vánoční besídku. Všichni nepřišli na 19:30 hod. Asi těch starostí měli více, i když většina hostů už v klubu Amfora koncert Pampelišek navštívila, napotřetí zřejmě někteří netrefili.
Na pozvánce byla i skupina Ferda mravenec. Asi proto, že má nad krámem ceduli "Práce všeho druhu" našel si Ferda něco někde jinde. Než si spolu všichni popovídali a vysvětlili jak je to s tím Ferdou a co dál, sál se zaplnil a bylo zahájeno. Vánoční besídka měla zvláštní koncepci: "Obdarujeme Vás některými skladbami i dvakrát, ale pokaždé jinak interpretovanými, na Vánoční besídce musí být i tombola a nadělování". Ježíšek nadělil už ze začátku technické problémy. Mikrofony fungovaly nepravidelně a podle vlastní vůle bez ohledu na to, že by neměly projevovat vlastní chtění. Měly vlastní život a jen díky skvělé předvánoční náladě nebyly hrubě pošlapány okovanými botami vystupujících.
Po téměř půlroční přestávce vystoupil původní zpěvák Pampelišek - BaaFx, který se jen před třiceti hodinami vrátil z cest po americkém kontinentu a z katastroficky postižené Venezuely. Skupina poskočila dál a bez zkoušky si netroufal vystoupit jinak, než v jedné starší skladbě "Chameleon sází" a pak v pokusném doprovodu některých skladeb na trumpetu.
Pampelišky překvapily. Opět změnou aranžmá a někdy i změnou rytmu skladeb. "Lucie" byla silně teple parodována, což nebylo některými posluchači příliš pozitivně přijato. Na takové besídce je však povoleno víc, než jen přetvářet texty, je povoleno i sebepřetváření a je vítám jakýkoliv pozitivní přístup ke zvednutí dobré nálady. Některé skladby byly instrumentálně lépe zvládnuty, než ve Skansenu. Svůj vliv na tuto skutečnost mělo i prostředí klubu Amfora. Tentokrát se podařilo nazvučit sál mnohem lépe, než v únoru na minulém koncertě. Čas instrumentálních vystoupení členů skupiny byl dobře zvládnut jak bubny, tak kytaristy. Jethro se dobře vyřádil.
Příjemnou mezihrou byla tombola. Mnoho výher bylo nezištných, zpravidla doutníky přivezené BaaFx přímo z Cuby. Některé však byly po právu zištné - šampaňské, které směl převzít pouze takový vylosovaný, který jej se skupinou sám ochutná.
Produkci doprovázeli sóloví i kolektivní tanečníci. Po několika přídavcích byla ve speciální úpravě interpretována "Tichá noc". Bylo to naposled před vánocemi a naposled v roce začínajícím jedničkou. Na pódium vstoupilo několik diváků-zpěváků a společně se s úsměvem dozpívali až do vytleskaného závěru Vánoční besídky. Tak nashledanou v roce 2000 v klubu Batalion 12. ledna.

ing. Josef Janošec CSc.
další fotografie